BEL FITIĞI

BEL FITIĞI

Bel Fıtığı Nedir?: Bel bölgesi 5 adet zincir kemiğinden (omurdan) oluşur. Bu zincir kemiklerinin arasında adete bir süspansiyon görevi gören (yükün eşit dağılmasını ve yükün fazlasını emen) kıkırdak yastıkçıklar mevcuttur. İşte bu kıkırdak yastıkçıkların aşırı yüklenme sonrası kendilerini saran ve daha sert olan dış tabakayı yırtarak bacağa gelen sinirlere bası yapması durumudur.

Bel Fıtığı Neden Olur?: Temelde aşırı yüklenmeler sonucu kıkırdak yapının bozulması ve görevini yapamaz hale gelmesi söz konusudur. Bunu yapacak nedenlerin başında hayat şartları (ev ve meslek yaşamı) gelir. Örneğin: titiz ev hanımları, masa başı işi yapanlar (muhasebeci, bankacı, sekreter gibi), belli pozisyonda çalışanlar (inşaat işçileri, döküm işçileri, döşeme işi yapanlar, mermer işçileri, hamallar gibi) sayılabilir. Burada özellikle ani ve ters bel hareketleri önemli rol oynar.

Bulguları Nedir?: Genelde bel ağrısı ile birlikte etkilenen tarafa göre bacak ağrıları mevcuttur. Bacaklarda ağrı dışında uyuşma ve güç kayıpları (felç) da sözkonusu olabilir. Özellikle geç kalan hastalarda “düşük ayak” durumu ortaya çıkabilir. İleri evrelerde güç kayıplarının yanısıra yine idrar ve büyük abdest tutamama ve cinsel fonksiyonlarda bozulma görülebilir.

Kesin Tanı Nasıl Konulur?: Öykü ve muayeneden sonra bel fıtığı şüphesi olmuşsa öncelikle Emar tetkiki planlanır. Emar sonrası gerekirse EMG (sinir ölçüm testi) de yapılabilir.

TEDAVİSİ: Biz tıpkı boyunda olduğu gibi bel rahatsızlıklarının da yaklaşık % 95′ini cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. Demek oluyorki; %5 gibi az bir kesimi ameliyat ediyoruz. İstirahat ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen inatçı ve uzun süren şiddetli bacak ağrıları, ayağında güç kaybı olan veya yürüme zorluğu çeken hastalara ameliyat öneriyoruz. Hastaları “MİKROCERRAHİ DİSKEKTOMİ” yöntemi ile ameliyat ediyoruz. Böylece işin içine mikroskobun girmesiyle güvenli ve konforlu bir ameliyat sağlanmış oluyor. Bu ameliyatlarda istenmeyen cerrahi sorunlarla karşılaşma oranı nerdeyse %1′in altındadır. Oldukça ufak (yaklaşık 1 cm) bir cilt kesisi yapılır. Özel ekartör yerleştirilerek ameliyat mikroskop altında yapılır. Sinire bası yapan bozulmuş kıkırdak yapı alınır. Sinirin etrafı rahatlatılır. Bel ameliyatlarını “NARKOZSUZ=EPİDURAL ANESTEZİ” ile de yapabiliyoruz. Bu da genel anestezinin yan etkilerini tamamen ortadan kaldırdığı için özellikle genel anestezi alması sakıncalı olan hastalarda (Böbrek ve Karaciğer yetmezlikleri, Kalp Hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, astım vb) güvenli bir ameliyat yapılmasına olanak sağlar. Hastalar ameliyattan yaklaşık 2 saat sonra hareketlendirilirler. Aynı gün dahi taburcu edilebilirler. Günlük hayatlarına ev ve iş yaşamlarına 1 hafta içinde mutlak dönebilirler. Her zaman söylediğim gibi ameliyat önerilmiş hastalar ameliyat olmaktan değil, geç kalmaktan korksunlar.

SAĞLIKLI BİLGİLER

TÜMÜNÜ GÖR

GEBELİKTE BESLENME

Gebelik hem anne açısından hem de bebek açısından beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir.

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü doğumdan sonraki ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını

BEL FITIĞINDA AMELİYATSIZ ÇÖZÜM

Prof. Dr. Gülseren AKYÜZ

Bel fıtıklarıda, FİZİK TEDAVİ ile ameliyatsız çözüm çok büyük bir oranda (yaklaşık %98) mümkündür.

Prof. Dr. İrfan ESENKAYA’nın Uluslararası Yayınları

Prof. Dr. İrfan ESENKAYA

Prof. Dr. İrfan ESENKAYA'nın Uluslararası yayınlarına ulaşabilirsiniz.

BPH

Op.Dr. Mehmet ERTAŞ

Prostat bezinin büyüyerek idrar yollarını sıkıştırmasına Selim (veya Benin) Prostat Hipertrofisi denir. "Selim" sözcüğü "iyi huylu, kanser olmayan" demektir.